Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet (Socrates)
Lieve mensen,
Er zijn eigenlijk talloze onderwerpen die we hier met elkaar zouden kunnen delen. Elke keer weer sta ik versteld wat voor inspiratie er omhoog komt om gedeeld te mogen worden. Omdat we deze maand drie bijzondere onderwerpen organiseren waar we allemaal een stap in bewustzijn kunnen maken, door ons te laten mee stromen in het onderwerp (als het goed voelt natuurlijk). Dit maakt ons als organisatoren elke keer weer blij dat we in de gelegenheid zijn om bijzondere sprekers uit te nodigen die hun kennis en wijsheid met ons willen delen.
In de wereld lijkt het er vaak op alsof de mens denkt dat het zoveel weet dat we op de stoel van de Schepper kunnen gaan zitten. Of met zgn. (voor)kennis anderen kunnen overrulen, kunnen overschreeuwen en zeggen ‘zo is het’. Een andere mening mag niet gehoord worden. Waar vaak een agenda en/of een verdienmodel achter schuilgaat, zoals je vooral de laatste jaren kunt zien en leren als je ervoor open staat.
De werkelijk groten op aarde zoals de oude Griekse wijsgeer Socrates, vader van de filosofie, wisten wel beter om al te hooghartig met hun kennis om te gaan. Deze grootheid wist dat hij eigenlijk niets wist. Hij verzette zich in zijn tijd ook tegen de gevestigde orde (complotdenker zou men nu zeggen). Hij wilde vooral dat de mensen kritisch leerden denken door het opdoen van zelfkennis. Niet klakkeloos de overheid of religieuze leiders volgen in hun meestal machtsdenken. Maar je gezond verstand volgen. In dat opzicht is er niet veel veranderd tussen 300 v Chr. en nu.
Toen zijn woorden steeds meer gehoord werden in de oude wereld werd dit de gevestigde orde uiteindelijk te veel. Tenslotte heeft een hele groep rechters gezamenlijk (niemand durfde het alleen aan) hem schuldig bevonden. Hij kon kiezen om verbannen te worden uit Griekenland of de gifbeker te drinken. Hij koos voor het laatste.
Volgens Socrates was ook ‘onwetendheid de bron van alle kwaad’. In onze tijd is gelukkig nog steeds informatie genoeg voorhanden dat je kunt zeggen dat onwetendheid een keuze is!